Hunvald-blog

251. Bárkit, bármikor

2018. július 26. - HunvaldBlog

"Olyan alapon, olyan érveléssel, a tényektől annyira függetlenül,
ahogy az ő ügyükben történt, bárkit, bármikor el lehet ítélni." 

Miközben a kormány katonai szállítógéppel röpköd, kiderült, hogy hazaengedték Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezérigazgatóját, akit a sukorói telekcsere-ügy miatt három év börtönre ítéltek. Tavaly augusztusban vonult börtönbe, most július eleje óta pedig reintegrációs őrizetben* van. (Az MNV Zrt. egykori értékesítési igazgatója, Császy Zsolt már idén áprilisban hasonló őrizetbe került.)

tatrai_miklos.jpg

A Tátrai Miklóssal a Független Hírügynökség készített a napokban egy hosszabb riportot (tessék feltétlenül elolvasni!), melyben Tátrai többek közt elmondta, hogy

  • bár egyénileg sokkal kifizetődőbb felvenni a fizetést és nem dönteni, ma is döntene, és úgy, ahogy akkor
  • ha megvan a szándék, akkor egy büntetőeljárás keretében bármit meg lehet csinálni
  • konkrét megrendelés nélkül is átfutott az ügy az igazságügyi rendszeren
  • Gyurcsány mindvégig nagyon korrekt volt, lelki teherként élte meg az ügyet
  • a legrosszabb, hogy nem volt jelen a gyerekek születésnapján, a saját, különleges ünnepeiken
  • már van állásajánlata, csak bírói engedélyre vár, hogy kezdhessen egy komoly, magántulajdonú budapesti cégnél.

Kilenc éve a politika csinált „ügyet” a történetből, függetlenül a tényektől, de a 2010-es választások után megszűnt a politikai érdek, konkrét megrendelés nélkül futott át az ügy az igazságszolgáltatás rendszerén – tette hozzá.

Ahogy ez átfutott, úgy átfuthatnak további ügyek is, mert láthatóan vannak az igazságszolgáltatás rendszerében olyanok, akik azt gondolják, hogy konkrét kérés nélkül is teljesíteni kell. A legjobb talán az „önmozgás” kifejezés erre: hogy kérni sem kell, elég sejteni az elvárást.

*A reintegrációs őrizet alatt csak akkor és olyan célból lehet elhagyni a lakást, amit a bíró megenged. Van heti pár óra szabadidő, de minden máshoz, így a munkavállaláshoz vagy akár egy orvosi kezeléshez előzetes engedély kell. A munkavállalás a  reintegráció kie- melt célja, de hogy milyen módon milyen feltételekkel, az jogszabályban nem tisztázott, és nem nagyon van még egységes bírói gyakorlat sem rá.

***

Más (vagy nem is annyira más): Németh Szilárd pert vesztett Szilvásy György ellen. A Rezsiharcos sajnálkozásával zárult egy több éves személyiségi per – fedezte fel a 24.hu. Az ügy még 2014-re nyúlik vissza, most bíróság kötelezte sajnálkozásra ezt a nyomasztó álomnak tűnő figurát egy (?!) valótlan állítás miatt. Aminek most – négy év és egy per után – eleget is tett. Hétfőn este 10 órakor, egy eldugott közleményben.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr414143467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása