Hunvald-blog

278. Sztálin szeretni fogja ezt

2018. október 15. - HunvaldBlog

„Stalin would be loving this”
(Vjacseszlav Molotov a Sztálin halála c. filmben) 

Miközben – a NER legnagyobb dicsőségére – mától életbe lépett a közterületen való életvitelszerű tartózkodást megtiltó jogszabály, szintet lépett Handó Tünde OBH-elnök harca is az őt felügyelő bírói tanács ellen. A bírói kar egy jó részét ugyanis felháborította az Országos Bírói Tanács (OBT) póttagjainak megválasztására összehívott múlt hét keddi bírói küldöttértekezlet botrányos megszervezése és lebonyolítása.

sztalin_halala.jpg

Egyetlen póttagot sem sikerült választani. Az Országos Bírói Tanács (OBT), közvetve pedig az igazságszolgáltatási hatalmi ág elleni, központilag megszervezett obstrukció szemtanúja lehettem – írja Szabó Péter*, a Győri Ítélőtábla küldöttje a botrányba fulladt bíróválasztásról, ahol az Országos Bírósági Hivatalt  és az azt irányító Handót ellenőrző, bírákból álló testületbe kellett volna új tagokat választani. Szabó szerint „hozzávetőleg 90 elektor tudatosan blokkolta a jelöltállítást. Erről előzetesen, mint választani kívánó küldöttek nem tudtunk, ekként belátható, magas fokú konspiráció szükségeltetett”

Előbb a szavazatszámláló bizottság jelezte, hogy ők ebben nem akarnak részt venni, majd a korelnök elkezdett sétálgatni teremben a feltett kezeket számolgatva, és amikor a végén nem lett meg a többség, hozzáadott még két szavazatot. Ellenpróba nem volt. (via erdelyip)

Az Országos Bírói Tanács (OBT) Handó Tünde hatalmának egyetlen intézményes ellensú- lya, nekik kell(ene) ellenőrizniük Handó munkáját. Az év eleje óta egyre több a konfliktus Handó és az őt ellenőrző testület között, ahonnan tavasszal többen is lemondtak. Az ő helyükre kellett volna új tagokat választani múlt héten, de a szavazás botrányba fulladt – írja a 444.hu. (Tessék elolvasni a teljes írást!)

A hatéves mandátumú OBT-t, amely 2012 előtt nem létezett, épp azzal a céllal hozták létre az alaptörvényben, hogy a nagyhatalmú OBH-elnök ellenőre legyen. Ám annak ellenére, hogy az OBT alapvető funkciója az OBH-elnök ellenőrzése, Handó mintegy fél éve az idén év elején alakult, új összetételű bírói tanács ellehetetlenítésére játszik. A 2012-ben megválasztott első OBT még nem sok vizet zavart, tavaly év végén a tanács tagjait megválasztó küldöttgyűlésen azonban Handó kritikusai kerültek többségbe. Így történhetett meg az, hogy a bírói tanács ténylegesen is vizsgálta és kifogásolta Handó vezetői gyakorlatát. Tavasz végére azonban a 15 tagú (és további 14 póttaggal rendelkező) OBT-ből több mint egy tucat tag, póttag lemondott – nyilvánvalóan Handó nyomására. (Népszava)

A bíróságokon az a hír terjed, hogy a meghekkelt küldöttgyűlés után a kormány törvény- módosításra készül, ezzel is segítve Handót az OBT elleni – törvényesnek már sehogyan sem nevezhető – harcában. (A bíróságok szervezetéről szóló törvény módosításával.)

Hát végül is így is lehet. Sztálin tényleg szeretni fogja ezt. Ezeket.

*Szabó Péter volt a Győri Ítélőtábla küldöttje a múlt heti szavazáson. A Magyar Bírói Egyesület oldalán jelent meg többek között az ő alternatív jegyzőkönyve. Szabó leírásával nagyrészt egybehangzó feljegyzést készíttettek a Fővárosi Törvényszék küldöttei a múlt heti szavazásról.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr314303553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása