Hunvald-blog

496. Végjáték

2020. július 30. - HunvaldBlog

„Lehet, hogy nem lesz pontosan olyan az Index, mint ezelőtt, mert ezt a szellemiséget nem lehet száz százalékban követni.” (Bodolai László, Klubrádió)

Egészen röviden, zanzásítva: 2018 őszén, amikor kiderült, hogy változás állt be az Index tulajdonosi szerkezetében, a lap szerkesztősége közleményt adott ki arról, hogy egyelőre biztosított a portál független működése, de azért csak kiraktak egy barométert, ami azt jelezte, hogy szabadon dolgozik-e a szerkesztőség. El is voltak – úgy ahogy – majd' két évig. Aztán bő egy hónapja a szerkesztőség átállította a barométert – a mutató az addigi Független tartományból a Veszélyben tartományba került át.

sohanem1.jpg

Ezt követően másfél hete a főszerkesztőt kirúgta Bodolai László, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke – amire aztán felmondott a lap szerkesztőségének teljes vezetése, valamint távozott nyolcvannál is több munkatárs. És azóta megy az egymásra mutogatás a Facebook-on meg mindenhol.

Bodolai mindenesetre megmentené a lapot, állítólag folyamatosan kapja az önéletrajzo- kat, merthogy olyan sokan szeretnének az Indexnél dolgozni. Elkezdődött tehát az új stáb toborzása, közben főszerkesztő-helyettesként megérkezett Tevan Imre is a laphoz – a főszerkesztő személye azonban még rejtély. (Megj.: A 444.hu felhívja a figyelmet, hogy Tevan korábban hasonló helyzetben érkezett az Origóhoz, majd a VS.hu-hoz is.)

Hát így röviden ennyi történt az Index, a magyar digitális világ egyik első gyermeke körül az elmúlt napokban. Aki pedig ezek után azt gondolja, hogy az Index függetlensége garan- tált, és minden úgy megy majd tovább, mintha mise történt volna, az az elmúlt 10 évben nem ebben az országban élt.

Tartok tőle, hogy az Index az Origo (meg a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Figyelő, stb…) szomorú sorsára jut – és hogy már el is kezdődött a végjáték. Ne legyen igazam, de nem vagyok optimista. Miért is lennék?

Így nyírták ki az Indexet: a teljes történet minden kínos és szomorú részlétével együtt elolvasható a Magyar Narancs ma megjelent nyomtatott kiadásában.

UPDATE 2020. 07. 31.: Máris lemondott Tevan Imre, az Index.hu tegnap kinevezett főszerkesztő-helyettese. Az Index tegnap bejelentett új főszerkesztő-helyettese azt mondja, mostanra megértette, mi folyik a lapnál, amit szerinte eddig rosszul mért fel. (media1.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5616087280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása