Hunvald-blog

497. Mai olvasnivaló

2020. augusztus 03. - HunvaldGyörgy

Iustitia est regnorum fundamentum.
Az igazság az országok talpköve.

A jogászság becsülete címmel jelent meg vasárnap a Népszavában egy beszélgetés Bárándy Péterrel és Lengyel Lászlóval. Tessék elolvasni. Eléggé elkeserítő, amit mondanak a mai magyar igazságszolgáltatásról, a jogállamiságról, az ügyészi és az ügyvédi karról és az orbáni hatalomgyakorlásról – de sajnos itt tartunk ma.

barandy_peter2020.jpg

Csak ízelítőül:

Lengyel László: (…) Az igazságszolgáltatás válsága nemcsak azért veszélyes, mert az elmúlt évtizedben lebomlott a jogállamiság intézményes láncolata, hanem mert megsemmisülni látszik a jogászi kar alkotmányos kultúrája, azonosságtudata, méltósága, becsülete. Az öt ág – a bíróságok, az ügyészség, az ügyvédség, az alkotmánybíráskodás, a jogászképzés – intézményeinek mindegyikét megsértette az erőszakos és jogellenes hatalom, de ami ennél is súlyosabb, maga a jogászi kar követ el bűnöket és hibákat mind a társadalom, mind önmaga ellen. Vadász Viktor bíró abban határozta meg a bírók „eredendő bűnét”, hogy megtagadták a szolidaritást a jogellenesen nyugdíjba küldött bírótársaikkal. És ugyan miféle jogászi erkölcs vezeti az ügyészséget? S vajon nem ügyvédi irodák készítik-e a jogállamot sértő törvénytervezeteket, nem ők segítik-e az Orbán-Mészáros-Tiborcz családi meggazdagodást?

Bárándy Péter: (…) A vádhatóság nem lehet a központi hatalom szélkakasa, hanem a társadalom büntető igényének az érvényre juttatója. Nem válhat az állam öklévé. Ebből a magyar társadalom a közelmúltban több politikai periódusban kapott múlhatatlan sebeket okozó fájdalmas leckét. E hibás alkotmányos rendezés veszélyét növeli, hogy a legfőbb ügyész, e félkatonai struktúrájú szakmai szervezet egyszemélyi vezetője, a parlament, vagy más intézmény által elszámoltathatatlan. Sőt, belátható időn belül leválthatatlan. Ha a vezető politikai kötődése fölvetődik - és fölvetődik -, akkor az ügyészség egészébe vetett bizalom rendülhet meg.

(A teljes írás itt olvasható)

***

„Az igazságügyi miniszter – mint jelenség, mint egy gondolkodás hordozója, de mint egy hivatal vezetője is – kifejezésre juttatja a kormánynak a joghoz, joguralomhoz való viszonyát. Egy ilyen személy ne menjen ki a Kossuth tér flaszterjára, és ne beszéljen hülyeségeket ott. Ő nem egy celeb, aki az aktuális kívánságoknak megfelelő butaságokat megengedheti kimondani magának. Aki ilyenbe belemegy, azt nem lehet igazságügyi miniszternek tekinteni” – nyilatkozta még februárban a Hírklikknek Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, a vele készült interjú 2. részében. (Bárándy Péter: a hatalom bűneinek lesznek büntetőjogi következményei)

Az első rész itt olvasható: Bárándy Péter: a mai rendszer a megalkuvást honorálja (1.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4116103094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása