Hunvald-blog

817. A társadalmi mobilitás megszűnése

2023. július 19. - HunvaldBlog

Az iskola (másodlagos, jobb esetben harmadlagos szocializáció) egyik legfőbb célja, hogy hasznos információk s használható tudás, az ezek feldolgozására, használatára alkalmas módszerek közvetítésével megadja az esélyt a tehetséges és szorgalmas gyerekeknek arra, hogy leküzdjék a családi környezetből (elsődleges szocializáció) adódó hátrányokat, úgymond kiemelkedhessenek környezetükből.

kasler_pinter.jpg

Kásler Miklós (2018–2022) onkológus, oktatási miniszter
Pintér Sándor (2022–) rendőrtábornok. oktatási miniszter

Azoknak, akiknek az iskolában baromságokat tanítanak a forráskritika helyett ostoba ideológiai mázzal leöntve, erre esélyük sincs. Magyarországon a társadalmi mobilitás valami egészen kirívóan alacsony szintre zuhant vissza. Az van, amit a szüleidtől kapsz; az iskola nem ad hozzá semmi hasznosat. Így például van kb. 35 % funkcionális analfabé- tánk, akinek papírja van arról, hogy kijárta az iskolát. Ők zömmel a korábbi funkcionális analfabéták gyerekei, akiknek szintén volt papírjuk arról, hogy kijárták az iskolát.

Fügedi Ubul

Ez kell még hozzá aktuális olvasmánynak: „Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1918173878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása