Hunvald-blog

273. Számi rénszarvashús

2018. szeptember 30. - HunvaldGyörgy

Csak röviden: a napokban meglátogattak a svéd rokonok, és finom utalásképpen hoztak számi (lapp) rénszarvashúst. Merthogy ez most Semjén miatt ismét felkapott téma lett Svédországban. A közbeszédben, a rendőrségen, stb.... Így aztán hozták a szarvashúst – nem, ezt nem a Semjén (orv)vadászta a tilosban –, ezt a svéd számi kisebbség szállította le, akiknek kizárólagos joguk van az értékesítésre. (Lásd.: első kép nagyobb méretben.)

szami_renszarv.jpg

szami_hunvald.jpg

Aki esetleg nem lenne képben: még tavasszal röppent fel a hír, hogy a Nemzet Fővadásza öldökölt egyet svéd földön. Azaz, a magyar miniszterelnök-helyettes, név szerint Semjén Zsolt, engedély nélkül lövöldözött Svédországban, háziállatokra. Akkor a  444.hu szúrta ki, hogy az ügyet megíró legnagyobb svéd lapnál jelentkezett a lelőtt rénszarvas tulaj- donosa, aki senkinek nem adott engedélyt, hogy kilője az állatot. Főleg nem Semjénnek.

Aztán a múlt héten Semjén Zsolt – ez az állatgyilkolást szenvedéllyel szerető és művelő remek ember (by K. Szalonna) – a parlamentben ismét megnyilatkozott, mikor is megint megkérdezték a svédországi helikopteres luxusvadászatáról. Amivel kapcsolatban sze- rinte a svéd hatóságok mindent rendben találtak, különben is, az csak egy barátnak az ajándéka volt. Majd arról beszélt, mennyire számít luxusnak egy ilyen vadászat.

Luxusról különben szó sincsen, próbáljon ön egyszer egy légtérben öt, egyébként hótrészeg számival eltölteni néhány éjszakát, és akkor megtudja, hogy milyen azon a vidéken vadászni.

Mondta Semjén, arcán a letörölhetetlen, cinikus vigyorral; most is teli pofával belerö- högve a képünkbe – miközben egyáltalán nem mellékesen belegyalogolt a svéd számi kisebbségbe is. (Megj.: A számik azért vették a szívükre Semjén kijelentését, mert náluk különösen durva, rasszista sértésnek számít, ha részegesnek nevezik őket.)

Semjén szerint különben senkinek semmi köze az ajándékba kapott milliós vadászatok- hoz (főleg, hogy a főni meg repülőutakat kap ajándékba, szintén sokmilliós értékben), mert amikor épp vadászik, akkor ő nem politikus (mint ahogy a főni sem miniszterelnök, amikor meccsre utazik), nem kormánytag, nem képviselő, hanem: vadász. A főni meg: szurkoló.

De hogy visszatérjek a lényegre: a svéd rokonok hoztak – legálisan, nem orvvadászva – számi (lapp) rénszarvashúst. Kíváncsi vagyok, milyen lehet.

Hunvald György

***

A megvesztegetés szempontjából teljesen mindegy, hogy a lefizetett politikus készpénzt kap, aranyrudat vagy magánrepülős fuvart a kedvenc focicsapat meccsének helyszínére. (…) Kezdő ügyészek azonnal átlátják ezt a nem túl bonyolult összefüggést. Mivel a köz- szolgák megvesztegetését, kenőpénz vagy nagy értékű ajándékok elfogadását a törvény minden országban bünteti, ezért a börtön biztos elkerülése érdekében a politikusok ál- talában a következő nyerő stratégiák közül szoktak választani: a) nem hagyják magukat megvesztegetni, b) a helyi Polt Pétert nevezik ki legfőbb ügyésznek. (…) Nem véletlen, hogy amikor a NER-hez hasonló rezsimek megdőlnek, akkor a kedves vezető plebejus budijában készített szelfik után, a tömeg útja a rendőrfőnök/legfőbb ügyész házához szokott vezetni. A nép tisztában van azzal, ki a rendszer második legfontosabb embere. (via Gomperz Tamás / HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1014271589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása