Hunvald-blog

339. Ez most nem jött össze

2019. április 17. - HunvaldBlog

Oly rég esett itt nálunk szó az Országos Bírói Hivatal (OBH) teljhatalommal szorgosan munkálkodó elnökéről, hogy már nem is tudom mikor (na jó, 2018 novemberében), de az biztos, hogy régen. Most viszont újra esik – mármint szó – merthogy történés volt, zajlik az élet, színesednek a napjaink szépen. Hétfőn ugyanis a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletén megalázóan nagy többséggel Handó Tünde egyik legfőbb kritikusának, Va- dász Viktornak az elnöki pályázatát támogatták a bírák. Éljen.

hando-fazekas_ft2019.jpg

Handó Tünde és Fazekas Sándor (MTI / Soós Lajos)

Csakhát: bár az OBH-elnök támogatását élvező Polgárné Vida Judit csúnyán kikapott, ám ennek ellenére még mindig nem biztos, ki vezeti majd a Fővárosi Törvényszéket. De az üzenet egyértelmű: Vida csaknem kétharmados veresége azt jelzi, a fővárosi bírók elége- detlenek a mai szervezeti és kinevezési rendszerrel.

Az elmúlt évek legérdekesebb fordulatát hozta a hétfői szavazás a bíróságok életében – állítja Fleck Zoltán. A jogszociológus szerint a Fővárosi Törvényszék vezetői pályázatán elbuktatott Handó-jelöltet ettől még pozícióba tehetik, ám akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a függetlennek mondott bírósági intézményrendszer már csak a NER díszlete. (Hírklikk)

Mindez azt is jelenti, hogy a törvényszéket jelenleg megbízottként vezető* Polgárnét csak akkor nevezheti ki Handó elnökké, ha ahhoz az Országos Bírói Tanács hozzájárulását is megszerzi. Erre azonban kevés az esély, Handó ugyanis nem hajlandó tudomást venni az ő munkáját ellenőrző OBT-ről, csupán azt szajkózza, hogy törvénytelenül működik – írja a HVG.

A fővárosi bírákat nem lehet bedarálni

– értékelte a történteket a hvg.hu bírósági forrása. Részletek meg itt vannak a HVG-n, tes- sék szépen elolvasni – bájos részletekkel van tele a cikk. A nagy kérdés most az, hogy mi lesz ezek után az ország legnagyobb bíróságával. A harc folytatódik.

*Vida Juditot azután bízta meg a Fővárosi Törvényszék elnöki feladataival az OBH elnöke, hogy a korábbi elnök, Fazekas Sándor hatéves megbízatása lejárt, s Fazekas hiába pályá- zott a folytatásra kétszer is egyedüliként, ráadásul az összbírói értekezlet több mint kétharmados támogatásával. A két eredménytelen pályázat után Handó nem írt ki újat, hanem egy év határozott időre megbízta Vidát.

***

És kedden ez sem jött össze: Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a fideszesek meg akarták tiltani, hogy az OLAF nyomozói szükség esetén bemehessenek vizsgálódni az EP-képviselők irodáiba is. A javaslatot a Fidesz EP-képviselői – pártcsalád- juk, az Európai Néppárt (EPP) képviselőinek a többségével együtt – elutasították, de a többség megszavazta. (via 168 óra)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2714771886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása