Hunvald-blog

359. Heti Handó (4)

2019. június 16. - HunvaldBlog

Tudom, sokan unják már a NER igazságosztó/szolgáltató nagyasszonyát, de muszáj most megint pár szót ejteni Handó Tündéről, merthogy igencsak jó hete volt neki – diadalt és kitüntetést halmozott egykupacba. Kezdődött azzal, hogy az Országgyűlés tartózkodás nélkül, 120 kormánypárti szavazattal, kedden alig félóra alatt ledöpörte és elutasította az Országos Bírói Tanács Handó leváltására tett javaslatát. Tünde marad, oszt' jónapot! (A meghívott OBT-elnök nem kapott szót, de ott ülhetett a parlamentben. Hab a tortán, ha már arra jártak a fiúk, hogy Handó helyett az Országos Bírói Tanácsot marasztalták el.)

hando5_1.jpg

(Fotó: Népszava)

Pedig:

Az OBT megállapításait az utóbbi időben több nemzetközi szervezet vizsgálta és megerősítette. Legutóbb a Nemzetközi Bírói Egyesület jelen- tése fogalmazta meg, hogy a magyar igazságszolgáltatás alkotmányos krízise az OBH elnökének jogsértő magatartására vezethető vissza. A Velencei Bizottság elnöke 2019 márciusában úgy fogalmazott: “a magyar jogállamiság szempontjából a legproblematikusabb az Országos Bírósági Hivatal elnökének szerepe”. (via Népszava)

Aztán – ha már maradhat – régi, „bevált” gyakorlatához híven kapásból eredménytelen- nek nyilvánította Vadász Viktor pályázatát a Fővárosi Törvényszék elnöki állására. Az OBH indoklása szerint ugyanis túl harcias volt a derék pályázó – így aztán nem lett új elnöke a Törvényszéknek. (A pályázaton az a Vadász Viktor – egyébként OBT-tag – lett volna a vég- ső győztes, aki nyíltan kritizálta Handót.)

Az OBH fontosnak tartotta kiemelni, hogy

a Fővárosi Törvényszék vezetőjének – a nyugtalanság és a harc helyett – a nyugalom és a biztonság megteremtésére kell törekednie, mivel csak ez szolgálhatja a bírósági szervezet, a jogkereső állampolgárok és a bírósá- gokkal kapcsolatban álló hivatásrendek érdekeit. (via Index)

Hát, hacsak így nem.

Mindennek a tetejébe – mert ha lúd, akkor már legyen kövér is – Polt Péter legfőbb és legfüggetlenebb ügyész az ügyészség napján még ki is tüntette Handót a Pro Cooperati- one emlékéremmel. Ez utóbbin röhögnék is, ha épp nem sírnék. Mert réges-régen rossz, ha az ügyész kitünteti a bírót.

További kellemes hétvégét mindenkinek.

***

Mint arról korábban a Népszava is beszámolt, az Európai Bírói Egyesület (EAJ) komoly kritikákat fogalmazott meg a magyar igazságszolgáltatás helyzetével, valamint Handó Tünde tevékenységével kapcsolatban. A Budapesten tartott terepszemle és megbeszé- lések alapján a küldöttség arra jutott, hogy túlságosan nagy az OBH hatalma, Handó több esetben túllépett jogkörein, tevékenysége miatt alkotmányos válsághoz közeli helyzet alakult ki az igazságszolgáltatásban, s az Országos Bírói Tanácsot túlkorlátozzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5414897136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása