Hunvald-blog

566. Handó kontra Vasvári

Örök és feledhetetlen.

2021. március 10. - HunvaldBlog

Nem tudom, ki mennyire emlékszik arra, hogy még 2017-ben Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) büntetőbírója beperelte a hazai igazságszolgáltatás egykori nagyasszonyát, Handó Tündét. Vasvári azért nyújtott be munkaügyi keresetet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) akkori elnöke ellen, mert hiába pályázott kétszer is ítélőtáblai pozícióra, és hiába végzett mindkétszer első helyen, Handó egyik alkalommal sem nevezte ki őt az állásra, hanem – mindennemű érdemi indoklás nélkül – mindkétszer érvénytelenítette a pályázatot.

hando6.jpg

Vasvári Csaba 2004 óta bíró, több nagy ügyet is vitt, ő volt az, aki felmentette Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős volt minisztert, a probléma az lehet vele – idézi kollégáit 2017-ben a HVG – hogy túlságosan autonóm.

Az ügyben most, a múlt héten született jogerős ítélet a Győri Ítélőtáblán, amely nemcsak Handó eljárásának jogellenességét állapította meg, írja honlapján a TASZ – a Társaság a Szabadságjogokért képviselte az ügyben Vasvárit – hanem garanciákat is lefektetett a hasonló igazgatási önkénnyel szemben a bírói állások pályáztatása során. Az OBH egy- kori elnöke ugyanis úgy vélte, jogorvoslat nélkül érvényteleníthet a bírósági pályázatokat, ám a mostani ítélet szerint bírósághoz lehet fordulni a mindenkori OBH elnök hasonló döntése esetén.

(Megj.: Az első fokon eljáró Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerint az OBH elnöke egyértelműen visszaélt hatalmával, ám a fellebbezés után a Győri Törvényszék másodfokon kimondta: az OBH-elnök nem perelhető (!!!). Így került a Kúriára az ügy, amely hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el.)

Ezek után csak gratulálni tudok Handó naccságának – aki azóta már Alkotmánybíróaág tagjává avanzsált – így kell ezt csinálni egy kicsattanó demokráciában. (No,meg is kapta méltó jutalmát büntetését, hiszen alkotmánybíró lett...)

P.s.: „Megnyugtató érzés, hogy győzött az igazság, bár minden jogerős ítélet annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle. A labda most Senyei György OBH-elnöknél pattog” – mondta az ítélet után Vasvári Csaba.

*

Most az OBH új elnökén, Senyei Györgyön múlik, hogy mit tesz. Az ítélet ugyanis arra kötelezte az OBH-elnököt, hogy érdemben orvosolja a jogsérelmet. Senyei a jogszabályok alapján három dolgot tehet: áthelyezi Vasvárit az általa megnyert pályázatnak megfele- lően a Fővárosi Ítélőtáblára, ha mégsem őt akarja kinevezni, akkor ehhez megszerzi az Országos Bírósági Tanács egyetértését, vagy jogszerűen érvényteleníti a pályázatot. (Népszava)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6716457158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása