Hunvald-blog

639. Kicsit régebbről

A jogállam esete Varga Judittal.

2021. október 30. - HunvaldBlog

"A jogállam fogalma nemzetközi szinten definiálhatatlan.” 
A Varga Judy mintájú cukijogállam esete egy egyszerű gondolatkísérlettel (Vincent-blog

Mindenki, aki tanult valaha matematikát (szerkesztett szótárt, írt lexikont stb.), eléggé tisztában van azzal, hogy abszolút pontosan definiált fogalmak nincsenek. Használható, azaz elég pontosan definiált fogalmak vannak. Ilyen pl. a jogállamiság, aminek elég pontos definícióit oktatják is jogelméletből — ha jól sejtem, elsőben.

varga_judit4.jpg

Emlékeim alapján (1998/99-ben hallgattam jogelméletet) itt a következőkről van szó:

  • jogegyenlőség (a szabályok egyaránt vonatkoznak rád és Mészárosra);
  • jogbiztonság (a törvényeket nem írogatják át naponta az aktuális haverok érdekei szerint vagy az ellenzéki többségű önkormányzatok kifosztására, nemszeretem egyetemek kiutálására stb.), a gazdaság jogi-adminisztratív környezete stabil;
  • vagyonbiztonság (a közvagyoné is, amit tehát nem lehet magánalapítványokba kiszervezni);
  • a hatalmi ágak szétválasztása (NEM "függetlensége", éppen ellenkezőleg: az kell, hogy a hatalmi ágak kölcsönösen és hatékonyan ellenőrizzék egymást);
  • nyilvánosság és átláthatóság (a közpénz felhasználásával kötött szerződések titkosításának kvázi tilalma, a hatalmi ágak civil kontrollja stb.)

További szép estét.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5916740120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása