Hunvald-blog

677. Szerintem ez népirtás

Az egy hete tartó háború margójára.

2022. március 02. - HunvaldGyörgy

A hágai Nemzetközi Bíróság, az ENSZ legfőbb bírói szerve megerősítette, hogy március 7-én és 8-án tárgyalni fogja az Ukrajnában történteket. (24.hu

Az egyik előző posztomban azt írtam, hogy szerintem a nem túl távoli jövőben a Hágai Bíróság elé fognak állni, akik a felelősek az ukrajnai népirtásért. Nem úszták meg a volt jugoszláviai bűnösök sem. Ekkor megkérdezték tőlem, mi a népirtás. Nos. Az oroszok folyamatosan bombázzák Harkovot, a civil áldozatok száma folyamatosan növekszik. Pár nappal korábban például rakétával szétlőttek egy kórházi épületet, amely gyakorlatilag megsemmisült, de kazettás- és úgynevezett vákuumbombákkal is lövik már Ukrajna második legnagyobb városát – ez utóbbi használatát a legtöbb nemzetközi szerződés és konvenció tiltja. (Egy kicsit többet tudok, arról, hogy mi történik ott, mert ukrán barátaim laknak arrafele és naponta beszélem meg velük a helyzetet.)

haborus_buntett.jpg

Az Amnesty International által vizsgált és igazolt eddigi háborús bűncselekmények Ukrajnában.

Az orosz hadsereg egyre gyakrabban veti be kevéssé pontos tüzérségi eszközeit. Ugye Kijev, Harkov és az összes többi ukrán város lövetése és a civilek halála népirtás. Igen, ez népirtás és ennek vannak felelősei. Nagyon tévednek, akik azt hiszik, hogy nem lesz felelősségre vonás ezért a háborúért. Az orosz nép fogja kiadni a bűnösöket, mert nem az orosz nép hibás ezért, hanem az a néhány vezetője, akik ebbe belehajszolta őket.

Korábban a délszláv háborús bűnösök is azt hitték, hogy megússzák, de nem lehetet az életük végéig bujkálni. A teljesség igénye nélkül néhányat megemlítek, mert úgy látszik, mindenki felejt, de a történelem nem.

Ratko Mladićot hágai Nemzetközi Bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Az önmagát "boszniai szerb Adolfnak" nevező Goran Jelisicet negyven év börtönbüntetésre ítélték emberiség elleni bűnök és a háborús szabályok megsértése miatt. Radislav Krstic egykori szerb tábornokot 46 év szabadságvesztésre ítélték az 1995-ben Srebrenicában elkövetett tömegmészárlásért, amelyben ő irányította a szerb erőket.

Slobodan Milosevic egykori jugoszláv és szerb elnököt a Hágai Törvényszék háborús bűnökkel, emberiség elleni bűncselekményekkel és népirtással vádolta a horvátországi és boszniai (1991-1995), valamint a koszovói etnikai tisztogatásban és háborúban (1998-1999) játszott szerepéért. Milosevic 2006. március 11-én scheveningeni börtönében szívinfarktusban meghalt.

Milan Marticot, a Krajinai Szerb Köztársaság egykori elnökét 35 év börtönbüntetésre ítélték. A hágai Törvényszék azért emelt vádat ellene, mert 1995-ben a horvát hadsereg lerohanta a szerbek ellenőrzése alatt álló területeket és Martic ekkor föld-föld rakétákkal lövette Zágrábot, Horvátország fővárosát. 33 évi börtönre ítélték Dragomir Milosevicet, az egykori boszniai szerb tábornokot Szarajevó véres ostroma miatt.

Radovan Karadzic korábbi boszniai szerb elnököt, az egyik leginkább keresett hágai vádlottat 2008-ban kapták el. Álnéven, hosszú fehér szakállat viselve bujkált Belgrádban, és egy klinikán dolgozott. Karadzicot a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtással, há- borús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja, így többek között azzal, hogy – Ratko Mladic, illetve Zdravko Tolimir boszniai szerb tábornokok mellett – ő felelős az 1995-ös srebrenicai mészárlásért.

2007-ben fogták el Zdravko Tolimir korábbi boszniai szerb tábornokot, aki az 1992-1995-ös boszniai háború idején a boszniai szerb hadsereg vezérkarának hírszerző osztályát vezette, és Mladic legközelebbi munkatársai közé tartott. 2005-ben vádolta meg a nem- zetközi törvényszék a boszniai muzulmánok terhére 1995-ben Srebrenicában és Zepában elkövetett háborús bűnökért.

Hunvald György

P.s.: A hágai bíróság kivizsgálja Oroszország háborús bűneit. Most még mindenki azt hiszi, hogy ez egy gittegylet és mosolyog rajta, de mindenkit rács mögé dugtak, aki emberiesség elleni bűnöket követett el. Az orosz elnöknek, kormányának és a hadveze- tésnek a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kell felelnie.

*

Simicskó a HírTV-ben. Simicskó István mindannyiunknak megspórol egy erős kávét. Ha nem látnád, nem hinnéd el. Amúgy a tartalom kb. kimeríti a "terrorizmus népszerűsítése" pontot. Megtudjuk, hogy Oroszországnak megvan a maga igazsága, és hogy Putyin igyekszik nem támadni a polgári lakosságot. Nem az ő hibája, hogy katyusával nehéz szemműtétet végezni! Végül pedig erősen reméli, hogy katonai értelemben az egésznek hamar vége lesz, köszönhetően az orosz fölénynek. (…) Egyszer aztán elmennek ezek is oda, ahová az orosz hadihajó. Addig pedig érdemes feliratozni és a világ elé tárni, mi folyik az utolsó csatlósnál. (via Tóta W. Árpád)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5817770524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lehetnék én is 2022.03.03. 12:48:47

hu.wikipedia.org/wiki/Az_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok_h%C3%A1bor%C3%BAinak_list%C3%A1ja
Ne kelljen böngészni, a végéről néhány: Korea, Vietnám, Libanon, Dominika, Líbia, Irak, Haiti, Panama, Szíria, Koszovó, Afganisztán
Némelyik lerohanásért Nobel Béke-díj is jár

parttalan 2022.03.03. 14:34:04

George W Bush, a Gázai-övezet vezetői és Benjamin Netanjahu már börtönben van? Hmm? Valamiről lemaradtam?

midnightcoder2 2022.03.05. 10:01:16

Ilyen alapon bármelyik háború népirtás. Az amerikaiak pedig sokszoros háborús bûnösök, az amcsi hadsereg fél tisztikarának börtönben lenne a helye.
süti beállítások módosítása