Hunvald-blog

233. Lesz vasaló!

2018. június 02. - HunvaldBlog

Meg csókosok bírósága, ja, hogy örüljünk. De hogy az elején kezdjem: még 2016-ban, az augusztusi pihenőszabadságok táján röppent fel először az a cseppet sem megnyugtató hír, hogy saját házibíróság létrehozásán fáradozik a kormány. Az erről szóló javaslatot akkor az igazságügyi minisztérium terjesztette a kormány elé, de még tagadták, hogy a politikailag kényes ügyekre hoznák létre csókosok bíróságát. Lázár szerint – ja kérem, még volt Lázár – ez "teljes hülyeség", csak egy 30 éve megoldatlan problémát akarnak rendezni, hogy az ügyfelek számára a közigazgatási ügyek gyorsabban oldódjanak meg. (Aha, a kormány meg Poltpéterestül csapdkodta térdét a röhögéstől…)

trocsanyi2018_1.jpg

Fotó: Soós Lajos

Aztán a héten kiderült, hogy három témában is módosítanák a jóemberek a gránitszi- lárdságúnak kikiáltott alaptörvényt; a Trócsányi László igazságügyi miniszternek nevezett ember kedd délután benyújtotta a kormány nevében a hetedik módosítást. A módosító 10 cikkből áll, és három nagy témakört érint; az illegális bevándorlás elleni küzdelem és a gyülekezési jog korlátozása mellett, létrehozzák az áhított közigazgatási bíróságokat. (Itt azért hadd kérdezzem már meg, mi a jó búbánatot keres a közigazgatási bíráskodás, va- lamint a gyülekezési jog korlátozásának kérdése a migrációról szóló előterjesztésben?)

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet álláspontja szerint az alaptörvény hetedik módosításának javaslatai együttesen komoly károkat okozhatnak: nehezebben tudnak majd az állampolgárok véleményt nyilvánítani, és kevésbé bízhatnak abban, hogy pártatlan bíróság dönt majd a politika számára kényes ügyekről. (via 168 óra)

Tehát: sok más mellett most egy olyan új bírósági struktúrát alakít ki a kormány, melynek lényege a Kúriával (mely Orbán szerint nem nőtt fel a feladatához) egyenértékű bíróság létrehozása, újraírt eljárási szabályokkal. Ők döntenek majd közigazgatási jogvitákban és törvényben meghatározott egyéb ügyekben, de a közérdekű adatigénylések is ehhez a fórumhoz kerülhetnek. Leghajmeresztőbb pontja az elképzelésnek az, hogy az új bírósági szervezet vezetőségének felét szándékosan nem bírókból, hanem közigazgatásban dol- gozó jogászokból, például kormánytisztviselőkből állítanák össze. (Dr. Sándor Zsuzsa már májusban részletesen kifejtette cseppet sem hízelgő véleményét minderről és még pár ide kapcsolódó dologról, a poszt itt olvasható.)

Montesquieu 1748-ban írta: „a három államhatalmi ág (törvényhozói, végrehajtó, bírói) közül bármelyik kettő nem megfelelő szétválasztása zsarnokságot eredményez”.

A hatalmi ágak elválasztása a demokrácia működésének alapfeltétele, azonban az elmúlt nyolc évben pártkatonák kerültek a Legfőbb Ügyészség, az Állami Számvevőszék élére, illetve rövid idő alatt többségbe kerültek a Fidesz által kinevezett alkotmánybírák is, akik – hogy hogy nem – de a politikailag érzékeny ügyek többségében a kormánypártnak ked- vező határozatokat hoztak.

A módosításról kedden tárgyal az Országgyűlés, s mivel a Fidesz rendelkezik a szükséges többséggel a Parlamentben, nem hiszem, hogy túl nagy meglepetés lesz annak elfoga- dása, és ez most is a bírói függetlenség csorbítására ad majd lehetőséget. És bár Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a jelenlegi bírósági rendszert ez az új struktúra nem érinti, de erre azért ne vegyünk mérget.

Ennyit mára, további szép estét mindenkinek.

***

„Ha lesznek is változtatások, azok nem fogják érinteni az igazságszolgáltatás független- ségének alkotmányos követelményét” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gulyás Gergely, a miniszterelnökség élére frissen kinevezett miniszter. De hisz 2010 óta mást sem tesznek, mint hogy módszeresen farigcsálják a bíróságok maradék függetlenségét! Ezzel még abban a néhány évben is próbálkoztak, amikor az ehhez szükséges kétharma- duk éppen elveszett. De most, köszönhetően az ismét visszaszerzett kétharmadnak, vég- képp semmi akadály nem áll az útjukban. (Dr. Sándor Zsuzsa - Kiáltvány a zsarnokságról)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8614019050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása