Hunvald-blog

681. Gyorsabban, mint gondoltam

2022. március 16. - HunvaldGyörgy

Érdekes, hogy még nem olvastam sehol máshol
a hágai Nemzetközi Bíróság mai végzését. 

Zelenszkij ukrán elnök február 26-án bejelentette, hogy hivatalosan a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult, és Oroszország büntetőjogi felelősségre vonását követelte Ukrajna megtámadásáért. A Bíróság, ma 16 órakor közzétette ideiglenes intézkedéseit.

hagai0.jpg

A Nemzetközi Bíróság, az Egyesült Nemzetek legfőbb bírói szerve a mai napon kiadta végzését az Ukrajna által benyújtott ideiglenes intézkedések jelzése iránti kérelemről az egyezmény szerinti népirtás vádjával kapcsolatos ügyben.

A népirtás megelőzése és megbüntetése – Ukrajna kontra Orosz Föderáció.
A Nemzetközi Bíróság kötelező erejű végzésében a következő ideiglenes intézkedéseket jelzi:

(1) Tizenhárom szavazattal, kettő ellenében* az Orosz Föderáció haladéktalanul felfüggeszti a 2022. február 24-én Ukrajna területén megkezdett katonai műveleteket;
(2) Tizenhárom szavazattal kettő ellen az Orosz Föderáció biztosítja, hogy az általa irányított vagy támogatott katonai vagy irreguláris fegyveres egységek, valamint az ellenőrzése vagy irányítása alá tartozó szervezetek és személyek ne tegyenek lépéseket a fenti 1. pontban említett katonai műveletek előmozdítása érdekében;
(3) Egyhangúlag. Mindkét fél tartózkodik minden olyan intézkedéstől, amely súlyosbíthatja vagy kiterjesztheti a Bíróság előtti vitát, vagy megnehezítheti annak megoldását.

HÁGA, 2022. március 16.

*A két nemmel szavazó: az orosz Gevorgian alelnök és a kínai Xue bíró.

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) az Egyesült Nemzetek Szervezetének legfőbb bírói szerve. Az Egyesült Nemzetek Alapokmánya hozta létre 1945 júniusában, és 1946 áprilisában kezdte meg tevékenységét. A Bíróság 15 bíróból áll, akiket az Egyesült Nemzetek Közgyűlése és Biztonsági Tanácsa választ meg kilenc évre. A Bíróság székhelye a hágai Békepalotában (Hollandia) található.

A Bíróságnak kettős szerepe van: először is, a nemzetközi joggal összhangban, kötelező erejű és az érintett felek számára fellebbezés nélküli ítéletek útján rendezni az államok által elé terjesztett jogvitákat. Másodszor, hogy tanácsadó véleményt adjon a rendszer megfelelően felhatalmazott ENSZ-szervei és ügynökségei által elé terjesztett jogi kérdésekben.

Hunvald György

P.s.: Ennek a végzésnek most még nem lesz hatása, mindenki azt hiszi őt nem éri el a büntetés. A háború végén, amikor egyenként kiadják a nemzetközi körözést a háborús bűnösök ellen, na akkor lesz sírás-rívás. Így történt a délszláv háború után is.

*

„Sürgős lépésekre” készül hágai Nemzetközi Büntetőbíróság az orosz háborús bűnök miatt. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nem a fentebb ismertetett ENSZ Nemzetközi Bírósága, ahova kizárólag országok nyújthatnak be keresetet. Ezzel szemben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé konkrét háborús bűnösöket lehet citálni. A Nemzetközi Büntetőbíróság (angolul International Criminal Court, ICC vagy ICCt) 2002-ben alakult állandó bíróság a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel és az agresszió bűntettével gyanúsított egyének felelősségre vonására. (Az agresszió bűntette miatt vádolt személyek ügyeinek lefolytatására azonban csak 2017 óta van hatásköre.) A Bíróság székhelye szintén Hágában található, de tárgyalásait bárhol folytathatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9517782104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása