Hunvald-blog

366. Heti Handó (5)

2019. július 08. - HunvaldBlog

Pontosabb lett volna a havi Handó, de csakúgy, mint az Országos Bírói Hivatal (OBH) teljhatalommal szorgosan munkálkodó nagyasszonya, mi is ragaszkodunk a megszokott gyakorlatunkhoz. Tehát: még áprilisban írtuk, hogy várhatóan – azaz, harmadszorra is! – ismét eredménytelennek fogja nyilvánítani Handó Tünde a Fővárosi Törvényszék elnöki posztjára kiírt pályázatot, mivel hogy nem az ő bizalmasa, Polgárné Vida Judit* nyert. Hát mit ád’ isten, Handó június 11-én tényleg eredménytelennek nyilvánította a pályázatot.

hando-fazekas_ft2019.jpg

Handó Tünde és Fazekas Sándor (MTI / Soós Lajos)

Így aztán a birosag.hu-n olvasható közlemény szerint június közepe óta nem a győztes pályázó Vadász Viktor, hanem egy év határozott időre Tatár-Kis Péter vezeti a Fővárosi Törvényszéket. Aki az ország legkisebb törvényszéke után most a legnagyobb magyar törvényszéket irányíthatja. (Megjegyzés: az FT nemcsak az ország, de Európa egyik legna- gyobb bírósága, külön jogkörökkel. Aki az FT-t vezeti, különösen nagy befolyással bír a magyar bíróságokra.)

A közlemény szerint Tatár-Kis 1996 óta dolgozik a bírósági szervezetben, 2000-ben kapott bírói kinevezést a Balassagyarmati Városi Bíróságra, amelynek 2008 és 2012 között elnök- helyettese is volt. 2012-től a Balassagyarmati Törvényszéken ítélkezett, 2015-ben került az OBH-ba, ahol a Bírósági Főosztályt vezette. 2016-ban tért vissza a BT-re, melynek 2018 novemberétől megbízott elnöke volt.

A BT az ország legkisebb törvényszéke, az utolsó elérhető, 2017-es OBH elnöki beszámoló szerint 49 bíró dolgozott itt, míg az FT bírói létszáma ekkor 805 fő volt. Nyilván nem a vezetői tapasztalata miatt bízta meg tehát őt Handó az FT vezetésével, amihez a BT, szintén egy év határozott időre szóló elnöki megbízatásáról is le kellett mondania.

Az új elnökről még annyit tudni – ez nincs benne a közleményben –, hogy a korábbi kor- mányszóvivő, Kovács Zoltán államtitkár sógora, de ez egészen biztosan nem befolyásolta Handót a kinevezésében.

Hogy mi szólt Tatár-Kis Péter megbízása mellett, arra Handó sem tért ki, bár valószínűleg nem is tudott volna érdemi magyarázatot adni döntésére. (…) Nehezen hihető ugyanis, hogy a Fidesz politikusainak rokonain, barátain és egyéb üzletfelein kívül senki nem alkalmas bizonyos posztok betöltésére. Sőt bármely tisztség betöltésére. Handó Tünde maga az állatorvosi ló, akinek alakjára – na jó, karakterére – férje, Szájer József az alaptörvény bírósággal foglalkozó passzusait szabta nevezetes iPadjén. (via Népszava / Simon Zoltán)

A további részletek a fentebb idézett Népszava-cikkben tessék elolvasni – bájos részletek- kel van tele. Egyúttal nyilvánvalóvá válik, hogy semmiből nem tanulnak, és semmin nem is változtatnak. Itt tartunk ma, és nem tudni, hogy mit hoz a holnap. De ahogy elnézem, sok jót nem. A függetlennek mondott bírósági intézményrendszer lassan már csak a NER díszlete.

További szép estét mindenkinek.

* Vida Juditot azután bízta meg a Fővárosi Törvényszék elnöki feladataival az OBH elnöke, hogy a korábbi elnök, Fazekas Sándor hatéves megbízatása lejárt, Fazekas pedig hiába pályázott a folytatásra kétszer is egyedüliként, ráadásul az összbírói értekezlet több mint kétharmados támogatásával.

***

De ez a (rém)hír se maradjon le: az OBH-elnök válthatja a nemsokára távozó Stumpf István alkotmánybírót a kormányzati tervek szerint – értesült a hvg.hu több forrásból is. Handónak amúgy már a lehetséges utódjáról is beszélnek, őt egy újabb fidesz-rokon, a korábbi igazságügyi államtitkár testvére Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke követheti. A tervvel azonban van egy apró bökkenő: Handó nagyon nem akar felfelé bukni. De majd meglátjuk. Ha meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6314932450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása