Hunvald-blog

676. A háború negyedik napján

2022. február 27. - HunvaldBlog

Mára eljutottunk oda, hogy az Ukrajna elleni inváziót csütörtökön elindító Putyin ma utasítást adott Oroszország nukleáris elrettentő erejének készültségbe helyezésére. Eddig csak utalgatott az atomfegyverekre, de most már nyíltan fenyegetőzik is vele – a NATO (és a Nyugat) szerinte agresszív fellépése miatt. Tette ezt akkor, amikor az orosz hadsereg éppen lerohanni próbálja Ukrajnát. Na menj a francba, Vlagyimir!

malacka.jpg

(Kép: Konok Péter fb-oldala)

A nap további hírei a Telexről:

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, hogy ukrán-orosz tárgyalás lesz a Pripjatynál, a belarusz-ukrán határnál. Mégpedig előzetes feltételek nélkül.
  • Harkivból, a második legnagyobb ukrán városból ellentmondó hírek érkeznek, a helyiek azt állítják, visszaszerezték az ellenőrzést városuk felett.
  • Zelenszkij elnök idegenlégiót toborozna, a brit külügyminiszter támogatja a harcolni akaró briteket.
  • Egyre több országból tiltják ki az orosz repülőgépeket, küszöbön a teljes EU-s légtérzár.
  • Németország százmilliárd dollárral növelte védelmi kiadásait.
  • Az orosz központi bank attól tart, hogy hétfőn megrohamozzák az emberek a pénzautomatákat.
  • Ukrajna eljárást kezdeményezett Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.
  • Ferenc pápa fegyverszünetre szólított fel.
  • Kollégáink jelentése szerint Lvivben több ezren gyűltek össze a pályaudvaron, az emberek nyugatra akarnak menekülni a háború sújtotta országból.

P.s.: Elindult az ukrán küldöttség a béketárgyalásra. Holnap reggel már tárgyalhatnak is a felek. Az orosz küldöttség vezetője pedig megígérte, hogy Oroszország szavatolja az ukrán küldöttség útvonalának és tagjainak biztonságát. (Erről valahogy az oroszokkal tárgyalni induló MaléterPál esete ugrott be, de szurkolok, hogy ne legyen igazam…)

*

Lukasenka, a jóbarát. Egyes források szerint a fehérorosz fegyveres erők egységei az orosz csoportok részeként részt vesznek az agresszióban. Függetlenül a fehérorosz ka- tonáknak az ukrán hadsereggel folytatott harcokban való részvételéről szóló jelentések valóságtartalmától, Fehéroroszország harcoló fél, amely közvetlenül részt vesz a hábo- rúban. A Kijev elleni fő hadműveleteket eddig a fehérorosz infrastruktúrára és nagyrészt a fehérorosz hadsereg logisztikai eszközeire támaszkodva hajtották végre. Ukrajnát Fehéroroszországból lövik és bombázzák, amint azt Lukasenka hivatalosan elismerte.

(Emlékeztető: Orbán Viktor 2020 nyarán tett baráti – hogy azt ne mondjam, testvéri – hangulatú látogatást Minszkben, és parádézott egy jót Lukasenkával.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7417767762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása